Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez Zorr
    - jak wygląda sprawa z myciem, dresingiem uszczelek vs zbliżające się mrozy, czy jest szansa, iż uszczelki nam przymarzną np. po takim Poorboy'S World Natural Look ?
    Po zabezpieczeniu uszelki nie powinny przymarzać nawet po umyciu auta.
    Czarny Elegance

Komentarz

• bws34
      Rider
      • 2011
      • 543

Big, Szacun za chęci i za robotę
      "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• Zorr
        RS
        • 2011
        • 2110

Zamieszczone przez Big
        Zamieszczone przez Zorr
        - jak wygląda sprawa z myciem, dresingiem uszczelek vs zbliżające się mrozy, czy jest szansa, iż uszczelki nam przymarzną np. po takim Poorboy'S World Natural Look ?
        Po zabezpieczeniu uszelki nie powinny przymarzać nawet po umyciu auta.
        ok dzięki.
        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• hizoku
          Ambiente
          • 2011
          • 186

Zamieszczone przez Big
          Colli też powinno sie nakładać przuy min. +15 stopniach. takze jeśli robiłeś pod chmurką to było zbyt zimno i wosk zapewne wogóle nie przyległ do lakieru.
          No to mnie pocieszyłeś Tak mi intuicja też podpowiadała, wtedy było w południe ok +17 stopni, ale zanim doszło do woskowania to się ochłodziło, także tyle pracy włożonej i na marne...
          Nie jest tak źle chyba, bo jest kropelkowanie, wczoraj myłem auto i trochę się placy pojawiło gdzie kropelki są nie równomierne. Zimy pewnie nie wytrzyma wosk, na przyszły sezon trzeba będzie szybciej zaplanować.
          Octavia2 Tour

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez bws34
            Big, Szacun za chęci i za robotę
            dzieki, ale to jeszcze nie koniec
            Od jutra zabieram sie za moją Octę, tyle, że to potrwa jakieś 2 dni 8)

Zamieszczone przez hizoku
            Nie jest tak źle chyba, bo jest kropelkowanie, wczoraj myłem auto i trochę się placy pojawiło gdzie kropelki są nie równomierne.
            Wiesz trochę wosku na 100% pozostało, ale na pewno nie będzies zmiał takiej trwałości jak przy nałozeniu przy odpowiedniej temperaturze.

[ Dodano: Sob 19 Lis, 11 18:34 ]
            No i zgodnie z zapowiedzią Octavia została przygotowana do zimy (lakier, koła i wnętrze). Auto przeszlo pełen proces detailingu co zajęło mi 2 dni. Tak oto moja O II sie po nim prezentuje:

Tak, to są dzwi, konkretnie drzwi kierowcy:

Czarny Elegance

Komentarz

• lukasz3112
              RS
              • 2008
              • 3607

Panowie jaki środek proponujecie do usuwania smoły z lakieru? wiem, że było tutaj parę razy ale nie chce mi się czytać 214 stron
              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• hizoku
                Ambiente
                • 2011
                • 186

Ja używałem nafty oświetleniowej, ładnie rozpuszcza, niecałe 10zł za 0,5l.
                Octavia2 Tour

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez lukasz3112
                  Panowie jaki środek proponujecie do usuwania smoły z lakieru?
                  Glinka, lub bug and tar remover.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Wlody
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 144

Panowie jaki środek proponujecie do usuwania smoły z lakieru? wiem, że było tutaj parę razy ale nie chce mi się czytać 214 stron
                    Ja użyłem tego środka http://showcarshine.pl/447-decabit-5...falt-klej.html i dało radę.
                    -------------------------------------------------------
                    moja pierwsza octa http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33459

Komentarz

• Karql
                      L&K
                      • 2010
                      • 1124

Zamieszczone przez Wlody
                      Ja użyłem tego środka http://showcarshine.pl/447-decabit-5...falt-klej.html i dało radę.
                      Dostałem kiedyś od chłopaków z myjni i daje radę, ale nie mam porównania z innymi
                      Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                      Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• ShiningCar
                        Drive
                        • 2011
                        • 96

Smoła :

- ValetPRo Ta&Glue Remover
                        - Meguiar's Bug&Tar remover
                        - CarPRO TarX

:diabelski_usmiech
                        Car Detailing

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez ShiningCar
                          Smoła :

- ValetPRo Ta&Glue Remover
                          - Meguiar's Bug&Tar remover
                          - CarPRO TarX

:diabelski_usmiech
                          Pytanie który najlepszy, bo ceny są zróżnicowane...
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• mecholl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1006

od siebie dodam T&G Nielsen. Za kwotę 40 zł dostajemy 1L. Jak na razie dla mnie numer 1. Choć już w mojej kolekcji czeka jakiś wynalazek MAC124 < sporo ludzi go chwali >
                            Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• ShiningCar
                              Drive
                              • 2011
                              • 96

winni77, używam ValetPRO i TarX - jestem bardzo zadowolony.
                              Car Detailing

Komentarz

• idas
                                Elegance
                                • 2006
                                • 828

Tak jak ktos wczesniej napisal: uwazajcie na bezkwas Nielsena. Ja wlalem go do butelki po srodku do czyszczenia felg od Sonaxa i dzisiaj zauwazylem, ze butelka puscila.
                                VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• mecholl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1006

idas, czy chodzi Ci o środek do felg NON ACID ALUMINIUM CLEANER ? Mam go od dawna i nic złego nie zauważyłem. Oryginalnie też jest w butelce plastikowej i nic z butelką się nie dzieje. Ja za to mam złe wspomnienia po sonax-ie do felg bo on niszczy felgi
                                  Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

Zamieszczone przez mecholl
                                    od siebie dodam T&G Nielsen. Za kwotę 40 zł dostajemy 1L. Jak na razie dla mnie numer 1. Choć już w mojej kolekcji czeka jakiś wynalazek MAC124 < sporo ludzi go chwali >
                                    Podlaczam sie pod polecenia Nielsena
                                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Andja
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 596

Panowie i Panie pytanie: co polecacie do foteli dla RS'a??? (ten sam preparat dla boczków i siedziska???)
                                      planuję parę PLN'ów wydać 8)

Komentarz

• sebba75
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 225

Zamieszczone przez mecholl
                                        Jasne ze chwali sie Mac-a jest duzo efektywnijeszy w porwnaniu z Nielsenem i nie smierdzi tak jak Nielsen i ten dosc szybko odparowuje a cena hmm Mac 124 1L 26 pln a Nielsen 1L 40 pln

Komentarz

• Bialy
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 306

Polecam ze swej strony wosk FINISH KARE 2685 PINK PASTE WAX. Nałożyłem go jakoś pod koniec września i nadal pięknie się trzyma (zarówno na felgach jak i lakierze), zrobiłem jakieś 2-3k km w tym czasie był myty tak dobrze 3x a z 5 w międzyczasie opłukiwany samą wodą na bezdotykowej.
                                          Na razie trzyma tak samo jak na początku. Zdjęć nie mam, bo komórka mi nie ogarnia

Co do T&G to jakoś mnie nie przekonał, może źle nakładam (pryskam na karoserię) ale nie wychodzi to zbyt wydajnie
                                          Za to chwalę sobie NonAcidic Al Cleaner jest świetny (no może poza tym, że się oblałem i łapa mnie piekła jak cholera) ale działa super, ładnie rozpuścił zaschnięte owady co już nic tego wziąć nie chciało

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

No i dzisiaj widać bylo co znaczą porzadne kosmetyki i porzadne zabezpieczenie lakieru na zimę. Moja O II w połowie listopada przeszła pełan proces detailingu przygotowujacy ją do zimy. Na lakierze połozona została warstwa wosku Zymol carbon, a felgi ochrania wosk Swisswax Autobahn. Auto ostanio było myte pod koniec listopada. Od tego czasu zrobiłem ok. 2000 km ( w tym wypad do Poznania). No i właśnie przed chwilą wróciłem z myjki samoobsługowej na której, z pomocą własnych kosmetyków (szampon Gold class) i wody z mujki umyłem swoją O II. Nie dość, że lakier i felgi myło się rewelacyjnie łatwo, to jeszcze Octavia wygląda jak gdyby tydzień temu przeszła kompletny proces. Fakt, że po umyciu lakier został zabepzieczony, a wosk uzupelniony za pomocą Ultimate Quik Detailer dzięki temu nabrał "mokrego" połysku i jest gładki jak gdyby porzed chiwlą był wyczyszczony glinką
                                            Szkoda że nie miałem aparatu (choć i tak pewnie zdjęcia o 20 by nie wyszły
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• jama89
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1214

Big, widzę że przerzuciłeś się na najwyższą półkę kosmetyków :diabelski_usmiech

Wrzuć jakieś fotki z kropelkowania, a najlepiej filmik z polewania
                                              Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez jama89
                                                Big, widzę że przerzuciłeś się na najwyższą półkę kosmetyków
                                                A to już od jakiegoś czasu :twisted: Ale powim ci że do tej pory jestem od wrażeniem tego co potrafi np. Swisswax autobahn :shock:
                                                Zamieszczone przez jama89
                                                Wrzuć jakieś fotki z kropelkowania
                                                Może uda mi się jutro coś fajnego cyknąć.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• jama89
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1214

Big, To teraz zbieraj $ na crystal rocka
                                                  Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• fireman6
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 360

jama89, hehe na CR trochę trzeba nazbierać

Ja na zimową przynajmniej z nazwy porę wybrałem sealant RejeX który ma już 3miesiące i ma się dobrze, chociaż tył klapy trochę jakby w gorszym stanie.
                                                    Jak by kogoś interesowało, bo cicho w temacie dopiero Big ruszył więc trochę też się dorzucę, bo nagrywałem akurat filmiki więc mogę się podzielić
                                                    Tydzień po aplikacji wyglądał tak:
                                                    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hqrG7ITSK88&list=LLRcbsVDniDSaDPe_hd02Ddw& feature=mh_lolz[/youtube]

34dni później:
                                                    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_mM-iwfKyvI&feature=related[/youtube]

A to już 2miesiące później:
                                                    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a7q6IKZead0&feature=related[/youtube]

Teraz mijają 3miesiące, ale nie ma kiedy nagrać bo na razie auto czyste
                                                    Mam go też nałożonego na felgach i mycie szamponem to czysta przyjemność bez pędzelka i żadnego środka do felg.
                                                    Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                                                    Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

Pracuję...